///**/

Servicii Spitalul Zetta

Mastopexie

Forma si fermitatea sanilor pot fi afectate in timp de numerosi factori. Pierderea elasticitatii pielii, sarcina, fluctuatiile in greutate, dietele severe sau alaptatul, toate pot influenta forma sanilor tai. La acestea se adauga si procesul de imbatranire, care schimba structural sanii – tesutul mamar pierde din volum.

Operatia de lifting al sanilor sau mastopexia este solutia la toate acestea probleme. In cadrul acestei proceduri, medicul estetician va corecta forma sanilor lasati si iti va reda un decolteu atragator.

Ce inseamna mastopexie?

Mastopexia este o interventie chirurgicala in cadrul careia mediul estetician va ridica si va intari sanii, va realiza redistributia tesuturilor si excizia excesului tegumentar, fara a modifica insa volumul sanilor.

In cadrul acestei operatii, daca pacienta isi doreste acest lucru, chirurgul poate reduce si dimensiunea areolei sau poate repozitiona areola si mamelonul.

Aceasta operatie este una electiva si se poate realiza cu sau fara introducere unui implant mamar.

Cand este nevoie de mastopexie?

Sanii unei femei sufera modificari in timp. Acestia isi pot pierde forma naturala sau fermitatea. Toate aceste schimbari si pierderi in elasticitate pot fi cauzate de factori precum:

  • Sarcina;
  • Perioada de alaptare;
  • Fluctuatiile de greutate;
  • Procesul de imbatranire care slabeste tegumentul;
  • Anumite cauze ereditare.

Areola mamara sufera si ea modificari de-a lungul vietii unei femei, largindu-se odata cu trecerea timpului. In cadrul unei astfel de operatii, chirurgul estetician poate rezolva si aceasta problema. In plus, mastopexia poate reintineri aspectul fizic, pentru ca ofera un profil al sanilor mai „tanar“.

Ptoza mamara – sani lasati

Ptoza mamara, adica sanii lasati, apare atunci cand invelisul tegumentar al sanilor este mai mare decat volumul glandei mamare. Fenomenul apare atunci cand scade elasticitatea pielii si atunci cand sistemul de ligamente suspensoare a glandei mamare nu mai functioneaza corespunzator.

Exista trei grade de ptoza mamara, in functie de pozitia areolei in comparatie cu pliul inframamar si stern:

  • Ptoza mamara minora– areola este pozitionata chiar la nivelul pliului inframamar;
  • Ptoza moderata– areola a coborat cu aproximativ 1-2 centimetri sub nivelul pliului inframamar;
  • Ptoza severa– areola a coborat deja cu 2-3 centimetri sub pliul inframamar si s-a rotit spre baza sanului.

Ridicarea sanilor se poate realiza si fara implanturi mamare, insa, pentru ca acest tip de interventie chirurgicala sa fie posibila, trebuie sa existe suficient tesut restant pentru ca sanul sa poata fi remodelat.

De asemenea, si sanii mari pot fi remodelati prin lifting, fara ca acestia ca fie redusi in volum. Insa, din cauza ca sunt mai grei, acestia se vor lasa din nou in timp, iar rezultatele nu vor fi la fel de durabile ca in cazul unor sani de marime medie.

Mastopexia poate fi de doua feluri:

  • Mastopexie bilaterala – interventia la ambii sani
  • Mastopexie unilaterala – interventia la un singur san, in cazul unor asimetrii

Atentie! Mastopexia este o interventie de lifting al sanilor. Daca nu este realizata cu ajutorul unui implant mamar, acest tip de operatie NU iti va oferi sani mai mari.

Cat costa operatia de mastopexie?

Pretul unei astfel de interventii incepe de la aproximativ 3000 euro, dar variaza in functie de nevoile si cerintele pacientei.

Cine poate beneficia de operatia de mastopexie?

De obicei, femeile apeleaza la o astfel de operatie dupa o scadere brusca si dramatica in greutate, dupa ce au nascut, dupa alaptare sau dupa instalarea menopauzei.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca femeile care isi doresc o operatie de mastopexie:

  • Trebuie sa aiba minimum 18 ani;
  • Trebuie sa aiba o stare de sanatate buna;
  • Trebuie sa fie nefumatoare;
  • Trebuie sa aiba un istoric medical corespunzator al structurii tesutului mamar glandular;
  • Sa aiba o greutate stabila;
  • Pielea pacientei si-a pierdut capacitatea de a se contracta singura suficient incat sa reduca in mod natural efectul de sani lasati;
  • Pacienta nu are in plan, cel putin in viitorul apropiat, o sarcina;
  • Pacienta nu este insarcinata;
  • Pacienta nu alapteaza;
  • Pacienta este cea care isi doreste modificarea/imbunatatirea aspectului fizic;
  • Pacienta are asteptari realiste;
  • Pacienta nu prezinta riscul de a forma cicatrici cheloide;
  • Pacienta are un tonus bun la nivelul epidermei.

Daca decizi sa apelezi la o interventie de lifting al sanilor, medicul pe care il alegi trebuie sa fie la curent cu tot istoricul tau medical, inclusiv cel al unor interventii chirurgicale anterioare, daca este cazul, cu tratamentele aflate in curs de administrare. Apoi, trebuie sa stie daca ai trecut prin biopsii ale sanului, daca suferi de boli cronice sau daca ai alergii la anumite medicamente.

Mastopexie: planificarea operatiei

In cadrul consultatiei, chirurgul pe care l-ai ales te va intreba in primul rand de ce vrei sa apelezi la o astfel de interventie, daca planuiesti sa faci un copil in viitorul apropiat si iti va cere sa ii povestesti tot istoricul tau medical.

Tot in cadrul consultului initial medicul iti va explica riscurile la care te supui in timpul unei astfel de operatii, cum decurge perioada de recuperare si care ar trebui sa fie asteptarile tale.

Esteticianul iti va povesti pe scurt si cum decurge o astfel de interventie chirurgicala, iti va explica tehnica pe care o va folosi in cazul tau si iti va vorbi despre cicatricile postoperatorii pe care le vei avea.

La sfarsit isi va arata si poze inainte si dupa cu paciente de-ale lui care au trecut printr-o astfel de interventie.

Este foarte important sa fii deschisa si sincera cu medicul. Numai o buna comunicare cu chirurgul pe care l-ai ales poate duce la un rezultat reusit. Acesta trebuie sa inteleaga pana in ultimul detaliu care sunt asteptarile tale si sa-ti comunice daca acestea sunt realiste.

Este recomandat sa-ti faci chiar o lista cu intrebari. Si tine minte ca atunci cand vine vorba despre sanatatea ta, nicio intrebare nu este stupida. Rolul medicului in cadrul consultatiei este de a-ti explica totul in cele mai mici detalii, pentru ca tu sa fii constienta de toate beneficiile, dar si riscurile la care te supui. In plus, pot exista si mituri in legatura cu diverse interventii chirurgicale, pe care medicul le poate demonta usor.

Mastopexie: pregatire preoperatorie

Este foarte important ca pacienta sa evite fumatul si bauturile alcoolice cu cel putin doua saptamani inainte de operatie. Unele vitamine – de exemplu vitamina E, aspirina si derivati ai acesteia, ibuprofenul, spirulina sau ginkgo biloba trebuie si ele evitate, pentru ca pot creste riscul unor hemoragii in timpul interventiei chirurgicale, dar si postoperator.

Medicul iti va da o lista cu analizele pe care trebuie sa le faci inainte de operatie. Acestea includ si o mamografie.

Pentru ca interventia de acest tip presupune anestezie generala, cu cel putin sase ore inainte de a intra in sala de operatie pacienta nu trebuie sa manance sau sa bea nimic.

Este recomandat sa vorbesti cu cineva din timp, care sa te conduca acasa dupa externarea din spital.

Mastopexie: tipuri de operatii

Exista mai multe tipuri de operatie de mastopexie, clasificate in functie de gradul de ptoza al sanilor. Toate implica incizii – mai mici sau mai mari – prin care este eliminata pielea in exces:

  • Mastopexie periareolara – indicata cand sanii sunt doar putin lasati. Sanii sunt ridicati cu numai 2 centimetri, printr-o incizie doar in jurul areolei. Este frecvent asociata si cu introducerea unui implant mamar;
  • Mastopexie cu cicatrice verticala (lollipop) – cel mai frecvent utilizata, indicata in majoritatea cazurilor de ptoza medie sau severa. Cicatricea se face in jurul areolei si continua pe verticala pana aproape la baza sanului, astfel incat va avea aspect de acadea. Daca glanda mamara nu are suficient volum, se va introduce si un implant din silicon;
  • Mastopexia cu cicatrice in ancora – folosita numai in cazurile de ptoza severa. Se va efectua o incizie in jurul areolei, una verticala pana la baza sanului si una orizontala, chiar in santul inframamar. Poate fi asociata si cu introducerea de implant;
  • Mastopexia asociata cu augmentare – ridicare de sani si marire efectuata in acelasi timp. Cand se utilizeaza un implant de silicon pentru a restaura volumul sanilor, medicul va scoate doar o cantitate mica de piele, implantul umpland invelisul tegumentar. In cazurile de ptoza mica, acest implant este suficient pentru a corecta pozitia si volumul sanilor. Implanturile introduse nu vor fi insa prea mari, pentru a preveni lasarea sanilor din cauza acestora. Aceasta interventie chirurgicala este considerata a fi una dintre cele mai dificile, pentru ca insumeaza riscurile unei mastopexii cu cele ale maririi de sani. Practic, medicul este nevoit sa efectueze doua operatii in acelasi timp. Tocmai de aceea, medicii prefera sa le efectueze pe rand, la o distanta de 3-6 luni intre ele. In acest caz, disconfortul este mai mare pentru pacienta, pentru ca va trece prin doua operatii in decurs de un an, iar aspectul sanilor este destul de neplacut.

Mastopexie: Operatia

Operatia de mastopexie include mai multe etape pe care medicul chirurg ales le va parcurge:

  • Inainte de operatie, medicul estetician va efectua desenul, cu ajutorului unui marker. Acesta este foarte important pentru operatie;
  • Anestezia este de obicei generala – pacienta care alege operatia de mastopexie nu simte si nu isi aminteste nimic;
  • Medicul va efectua inciziile ghidandu-se dupa marcajul preoperator. Apoi va indeparta excesul de piele si va repozitiona mamelonul mai sus;
  • Urmeaza remodelarea glandei. In unele cazuri aceasta este modelata pe interior, apoi ancorata cu fire de peretele toracic, pentru a nu se lasa din nou, in timp. Prin acest procedeu, chirurgul va umple polul superior al sanului. Acest pas este foarte important, deoarece remodelarea glandei este cea care permite obtinerea unor sani mai tari, ridicati si mai plini. In cadrul operatiei, sanii pot fi si simetrizati, cu obtinerea unor areole egale, daca este cazul. In aceasta faza a operatiei este introdus si implantul, daca este cazul;
  • Urmeaza sutura, care se face de obicei cu fire fine si resorbabile (unii medici folosesc si fire obisnuite), care nu necesita scoatere ulterioara. Firele sunt introduse sub piele, astfel incat cicatricile sa fie cat mai frumoase.

 

Mastopexie: Recuperarea

Mastopexia este o interventie chirurgicala si, la fel ca orice operatie efectuata sub anestezie totala, necesita o anumita perioada de recuperare. Iata ce presupune aceasta:

  • In primele 2 saptamani de la interventia chirurgicala, pacienta poate experimenta stari de disconfort, insa acesta nu presupun neaparat durere;
  • Echimozele dureaza aproximativ 10-14 zile de la operatia de mastopexie;
  • Pacienta nu trebuie sa doarma pe burta;
  • Baile trebuie evitate;
  • Se pot efectua dusuri, dar abia la 3-4 zile dupa operatie;
  • Firele, daca nu sunt resorbabile, se scot dupa 10-14 zile;
  • Pacienta trebuie sa poarte o bustiera timp de minimum o luna de zile, zi si noapte. Unii medicii recomanda chiar doua luni;
  • Pacienta nu trebuie sa poarte sutien cu sarma in primele 3 luni de la operatie;
  • Reluarea activitatilor zilnice se face treptat, la 7 zile de la operatia de mastopexie;
  • Fumatul trebuie evitat timp de cel putin cateva saptamani de la interventia chirurgicala. In caz contrar, sangele nu se va oxigena la nivel optim, iar procesul de vindecare va fi incetinit;
  • Edemul se poate mentine o luna sau chiar mai mult. Abia dupa aceasta perioada se poate evalua rezultatul final;
  • Se poate simti o usoara amorteala la nivelul mamelonului, care ar trebui sa dispara dupa aproximativ 6 saptamani de la operatie. Doar in cazuri rare amorteala este permanenta;
  • Pacienta poate experimenta senzatii de furnicatura sau mici arsuri la nivelul sanului. Aceste fenomene, normale, sunt provocate de regenerarea nervilor;
  • Pacienta nu trebuie sa ridice greutati deasupra capului in primele 3-4 saptamani de la operatie si trebuie sa evite in general ridicarea unor greutati mari timp de 4-6 saptamani de la interventia chirurgicala;
  • In primele 2-3 luni, cicatricile vor fi rosii, tari si vizibile. Dupa aceasta perioada se vor decolora, devenind albe si moi. Acestea nu dispar insa niciodata, insa aspectul lor poate fi imbunatatit cu ajutorul diverselor creme sau folii de silicon. De asemenea, medicii le recomanda pacientilor sa evite expunerea la soare in primele 9 luni de la operatia de mastopexie;
  • Este normala si o senzatie de prurit (mancarime) la nivelul inciziilor. Aceasta se poate trata cu diverse creme sau prin medicatie, la recomandarea chirurgului.

Cate vizite la medic trebuie sa fac dupa operatie?

Prima vizita la medicul chirurg va fi la 2 zile de la efectuarea operatiei. In cadrul acestei prime vizite, medicul iti va scoate tuburile de dren, daca este cazul. Trebuie sa revii la clinica pe care ai ales-o si la 7-10 zile de la interventia chirurgicala, atunci cand esteticianul va scoate firele de sutura, daca este cazul. In cadrul acestor vizite postoperatorii doctorul iti va explica si ce trebuie sa faci in continuare sau va rezolva problemele care pot sa apara. Urmatoarele controale sunt la 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni si un an de la operatie.

Mastopexie: principalele beneficii

Printre principalele beneficii ale mastopexiei, enumeram:

  • Ridicarea sanilor – prin eliminarea tegumentului in exces si redarea volumului sanilor lasati, fenomen cauzat de fluctuatii de greutate, sarcina, alaptare sau inaintare in varsta.
  • „Intinerirea“ sanilor – sanii se lasa in mod natural odata cu varsta, procesul fiind accentuat de pierderi in greutate, alaptare sau nastere. Mastopexia rezolva toate aceste probleme;
  • Posibilitati mai variate de alegere a hainelor – lipsa de incredere in propria persoana cauzata de aspectul sanilor le determina pe multe femei sa renunte la a mai purta anumite tinute, care le-ar dezavantaja. Dupa o astfel de operatie, multe femei au incredere sa poarte si hainele pe care le-au evitat pana in acel moment;
  • Stima de sine poate creste in urma unei astfel de operatii – multe femei afirma ca dupa o mastopexie frustrarile legate de felul in care arata au disparut, iar viata lor s-a schimbat dramatic in bine.

Mastopexia si sarcina

Recomandarea medicilor este ca operatia de mastopexie sa fie realizata numai daca pacienta nu planuieste sa mai aiba copii, cel putin in viitorul apropiat. Asta pentru ca efectul operatiei se va pierde cel mai probabil odata cu o noua sarcina si o noua perioada de alaptare.

Cele mai multe femei aleg acest tip de interventie chirurgicala dupa o sarcina care le-a afectat aspectul fizic.

Daca pacienta planuieste sa mai aiba in viitori copii, o mastopexia nu va duce la pierderea abilitatii de a alapta. Exista totusi riscul de a pierde aceasta abilitate daca o operatie de mastopexie este corelata si cu augmentarea mamara cu implant. Este recomandat sa discuti cu mediul tau despre acest risc, daca iti doresti o astfel de operatie.