Miniabdominiplastia este o intervenţie chirurgicală prin care sunt îndepărtate depozitele adipoase şi pielea în exces din zona sub ombilicală, utilizând liposucţia. Această intervenţie este recomandată pacienţilor care prezintă un exces tegumentar minim sau moderat, o cantitate mică de grăsime abdominală şi o relaxare minimă sau moderată a muşchilor drepţi abdominali.

Chirurgul va aspira grăsimea abdominală şi va îndepărta pielea în exces din zona sub ombilicală. În cazul unor muşchi relaxaţi, partea mediană a pielii abdominale este îndepărtată. În final, pielea este suturată iar buricul nu îşi modifică poziţia. Durata operaţiei este de una până la trei ore. Miniabdominoplastia poate fi efectuată cu o anestezie generală, epidurală sau locală, în funcţie de preferinţa chirurgului şi a pacientului.

Efecte secundare posibile şi riscuri

Infecţii, hematoame, vindecare întârziată a rănilor sau  cicatrice cheloide (cicatrice cu dezvoltarea în exces de ţesut moale) la pacienţii cu această predispoziţie, complicaţii postoperatorii.  Amorţeala pielii abdominale va dispărea după câteva săptămâni. În cazul pacienţilor tineri şi sănătoşi, riscurile sunt scăzute. Embolismul pulmonar este posibil, dar foarte rar.

Recuperare

Un anestezic local cu efect de lungă durată este administrat postoperator pentru a scădea durerea. Perioada de recuperare variază între şapte şi zece zile. Se recomandă purtarea unui corset elastic compresiv timp de patru săptămâni. Rezultatele vor fi de durată, excepţie făcând apariţia sarcinii sau creşterea în greutate.