Originea paraliziei de nerv facial este des întâlnită după traumatisme la nivelul feței, tumori de față, excizie de glandă parotidiană, unde se sacrifică nervul, accidente vasculare cerebrale. De asemenea, mai există și cazuri de agenezie facială, în care musculatura facială nu se dezvoltă din naștere. Este bine de știut că aceste probleme pot fi îmbunătățite cu ajutorul specialiștilor, important este să se apeleze la un medic cu multă experiență.

 

Doctor în Ştiinţe medicale, Dr. Dragoş Zamfirescu este chirurgul plastician cu cele mai multe operații complexe din ultimii ani. A acumulat o experiență deosebită în chirurgia paraliziei de plex brahial, transferuri nervoase periferice, şuturi nervoase lateroterminale, lambouri bazate pe vase perforante, anastomoza arterei hepatice în operațiile de transplant de ficat de la donatori vii şi în toate tipurile de reconstrucţie de sân.

 

Un zâmbet cât o mie de stări emoționale. Cam atât își dorește un om greu încercat de viață.

 

Povestea pacientei am aflat-o cu puțin înainte să intre în sala de operație, alături de dr. Zamfirescu și echipa lui de specialiști. P.A. de 45 de ani încercă să-și ascundă emoțiile printr-o stare de spirit optimistă. Începe să retrăiască calvarul prin care trece de aproape 10 ani, când își amintește accidentul vascular în urma căruia a aflat de malformația congenitală a creierului, pe care o avea de 36 de ani și cu care trăise fără să știe. După accident, a rămas cu o pareză facială care i-a încremenit jumătatea dreaptă a chipului. Un șoc care i-a schimbat viața și cu care a trebuit să se lupte zi de zi.

 

Au urmat 3 intervenții dificile și multă fizioterapie de-a lungul timpului, fără succes, dar care nu i-au răpit speranța într-o recuperare mult așteptată.

 

La doctorul Dragoș Zamfirescu a venit cu inima deschisă și cu speranța că o să reușească ceea ce alții înaintea lui nu au putut. Pentru ea, stresul era cu atât mai mare cu cât știa în ce constă operația, aceasta mai trecând o dată printr-o intervenție similară, dar care nu a ajutat-o să-și îmbunătățească cu nimic funcționalitatea feței.

 

Operația a fost una cu totul deosebită și se clasifică în categoria reanimare facială, deoarece presupune un transfer liber de mușchi funcțional. Intervenția a constat în transfer de mușchi gracilis de la nivelul coapsei la față cu reconexiune de artere, nerv și venă la un nerv din zona cervicală. Astfel, se permite contracția de mușchi transferat și se creează mișcările faciale.

 

În paralizia de nerv facial, de obicei, pleoapa nu se mai închide, ochiul rămâne deschis, se usucă și face leziuni la cornee, în plus lacrimile curg permanent. În această situație, s-a folosit o placă de aur pentru a permite ochiului afectat să se închidă.

 

Același nerv care face pleoapa, dă mai multe ramuri printre care și bucala care asigură competența orală, permite gurii să se închidă și ține în același timp obrazul ridicat. În cazul nostru, pacienta avea obrazul căzut, motiv pentru care s-a apelat la transfer cu mușchi funcțional prin reinervare.

 

Operația este rară, cu riscuri mari și necesită un grad avansat de experiență. Timp de 10 ore echipa de medici a lucrat cu maximă meticulozitate la microscop, pe vase de sânge de 1.5 - 2.0 mm, ceea ce necesită o măiestrie și o atenție deosebită din partea cadrelor medicale.

 

După operație, perioada critică este de 2 săptămâni, deoarece vasele se pot înfunda și pot să apară complicații. După acest interval se poate începe recuperarea.

 

Mai presus de îmbunătățirea aspectului fizic, intervenția a avut ca scop buna funcționalitate a feței. Țintele domnului doctor au fost ochiul, gura și asimetria feței. În urma operației, în câteva luni, creierul va învăța să își folosească din nou corect limba, va avea o masticație mai bună, i se va îmbunătăți vorbirea și va avea un aspect fizic mult mai plăcut.

 

Abia peste 1 an mușchiul se va activa, iar funcțiile feței se vor ameliora cu 50-60%.

 

O poveste cu un pacient puternic și luptător, despre care sperăm să aibă un final fericit.